Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

5 belangrijke punten (Oranje Kruis)

Iedere situatie die je als eerstehulpverlener (EHBO'er) tegenkomt, is anders. Hierdoor moet je in iedere situatie anders handelen. Toch is er een 5 stappenplan voor een goede hulpverlening. Er zijn 5 belangrijke punten die je in een bepaalde volgorde moet volgen.

Let op! De 5 belangrijke punten zijn geen onderdeel meer van de 27e druk van het Oranje Kruis. Ze zijn niet vervallen maar de stappen worden genomen wanneer ze noodzakelijk zijn voor de behandeling van het slachtoffer.

De 5 belangrijke punten

  1. Let op gevaar
  2. Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  4. Zorg voor professionele hulp
  5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit

Het Oranje Kruis Boekje

Oranje Kruis boekje 27e druk

De 5 punten zijn niet meer, zoals in bovenstaande opsomming, terug te lezen in Het Oranje Kruis boekje (27e druk). De punten zijn niet helemaal verdwenen maar staan daar waar ze van toepassing op zijn.


Verder staat het boekje staat vol met de basis-handelingen voor het verlenen van eerste hulp. In het Oranje Kruis Boekje staat de lesstof voor iedereen die het diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis wil halen. Je leert door duidelijke korte instructies wat je ziet, voelt of welke klachten een slachtoffer heeft en wat je moet doen. Afbeeldingen verduidelijken de uitleg.