Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Mitella aanleggen: vouwen en omdoen

Een mitella maken we van een driekante doek. Een mitella kan gebruikt worden bij alle letsels aan de onderarm en/of hand. Bij letsels aan de elleboog, bovenarm en schouder maken we een brede of smalle das.

Let op! De driekante doek is geen basisstof meer in de 27e druk van het Oranje Kruis. De richtlijn is nu dat het slachtoffer zelf zijn arm ondersteunt en dit blijft doen tot bij de professionele hulp.

De rede is dat het slachtoffer in een bepaalde houding wordt gedwongen. De pijn kan hierdoor erger worden. Ook schrijft het Oranje Kruis over de mitella, dat hulpverleners het lastig vinden deze aan te leggen. Ondanks dat, kan je als eerstehulpverlener, in overleg met het slachtoffer, nog steeds kiezen voor het aanleggen van een mitella.

Aanleggen van een mitella:

  1. Haal de mitella uit de verpakking en vouw hem helemaal uit.
  2. Haal de mitella tussen de arm en het lichaam door (linkse afbeelding hieronder). De lange kant moet aan de kant van de pols en de punt aan de kant van de elleboog. De slip die naar boven wijst gaat over de schouder aan de gezonde zijde.
  3. Bij een breuk moet de onderarm horizontaal in de mitella. Bij wonden en kneuzingen moet de hand hoger dan de elleboog in de mitella liggen.
  4. De slip die naar beneden wijst gaat over de schouder aan de gewonde zijde achter de nek langs (tweede afbeelding). Maak een platte knoop onder het oor aan de gezonde zijde. Niet achter in de nek omdat dit gaat vervelen bij het dragen van een jas.
  5. De punt bij de elleboog kan op 3 manieren vastgezet worden (derde afbeelding). Heb je een veiligheidsspeld dan kan kun je de punt naar voren vouwen en vastzetten. Je kunt in plaats van de veiligheidsspeld ook kleefpleister gebruiken. Heb je geen veiligheidsspeld of kleefpleister maak dan een knoop zo dicht mogelijk bij de elleboog. Let erop dat de het vingerkootje van de pink net buiten de mitella steekt (vierde afbeelding).
mitella aanleggen

Geen mitella in de buurt en het slachtoffer wil de arm niet zelf ondersteunen? Dan kun je de jas, trui of shirt van het slachtoffer gebruiken. Vouw de onderkant naar boven zo hoog als nodig en zet deze daar vast met een veiligheidsspeld of iets dergelijks.