Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: dinsdag 21 februari 2023

Reanimatie

Reanimatie-logo

Wat is het doel van reanimatie? Wanneer bel je 112 en waarom zijn de overlevingskansen in de afgelopen jaren zo gestegen? Na het lezen van deze pagina weet je waarom reanimeren belangrijk is en waarom de kreet "hoe eerder hoe beter" hier goed bij past.

Alle cellen in het lichaam zijn afhankelijk van zuurstof. De hersenen zijn heel gevoelig voor zuurstoftekort. Als er sprake is van een circulatiestilstand (bloed staat stil in de vaten) verliest iemand in 5 tot 15 seconden het bewustzijn. Zonder snelle hulpverlening treedt tussen de 4-6 minuten ernstige onherstelbare hersenbeschadiging op.

Doel reanimatie

Met reanimeren pompen we, door middel van borstcompressies, bloed rond. Dit bloed brengt zuurstof naar vitale organen (hart, longen en hersenen). Beademing zorgt voor nieuw zuurstof in het bloed. In de meeste gevallen is bovenstaande niet genoeg om het lichaam weer "op te starten". We proberen afsterving van weefsel van vitale organen te voorkomen. Het onomkeerbaar overlijden (de biologische dood) van het slachtoffer wordt vertraagd zodat professionele hulp tijd krijgt het slachtoffer te bereiken en de geavanceerde reanimatie handelingen uit te voeren.

Professionele hulp bellen

112 bellen

De belangrijkste stap bij de hulpverlening aan een slachtoffer met een circulatiestilstand is het zorgen voor professionele hulp (112). Je belt 112 of laat 112 bellen nadat je het bewustzijn gecontroleerd hebt.

Het zo snel mogelijk inschakelen van professionele hulp is een logische stap omdat, of het nu wel of niet om een reanimatie gaat, het slachtoffer snel professionele hulp nodig heeft. Ook word je door de centralist van de meldkamer geholpen bij je hulpverlening. De speakerfunctie van je telefoon is daarbij een handige optie. Zo kun je het slachtoffer helpen en tegelijk met de 112-centralist overleggen.

Overlevingskans

De kans van overleven bij een reanimatie wordt steeds groter. Dit komt doordat:

Het snel opstarten en volhouden van een reanimatie geeft het slachtoffer de kans te overleven. Onderzoek heeft aangetoond dat borstcompressies op een gezond hart met een goede techniek geen schade oplevert voor het slachtoffer. Laat of niet starten verkleint de kans op overleven. Dus bij twijfel, start met reanimeren!

Nederlandse Hartstichting

Eén op de drie Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte en bijna 1 miljoen is hart- of vaatpatiënt. Daarom doet de Nederlandse Hartstichting wetenschappelijk onderzoek en geven ze voorlichting over hart- en vaatziekte. Zij kunnen hun werk enkel en alleen doen door financiële steun van bevolking en bedrijven omdat ze geen overheidssteun ontvangen. Steun de Nederlandse Hartstichting!

Uitleg reanimatie richtlijn: NRR en BRC aan de hand van de ERC richtlijnen 2021.