Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: dinsdag 15 september 2020

Agonale ademhaling (Gaspen)

Wat is gaspen? Wat gebeurt er met het slachtoffer? Hoe moet je ermee omgaan? Heb je het eenmaal gezien dan herken je het heel makkelijk. Bekijk ook zeker het filmpje hieronder. Start sneller met de reanimatie en verbeter de overlevingskansen van het slachtoffer.

Gaspen (gasping) of agonale ademhaling is een reactie van het lichaam die lijkt op naar adem happen. Het is geen effectieve ademhaling maar een reactie van het lichaam die voorkomt bij iemand die stervende is. Het is te herkennen aan een moeilijke, zware, luidruchtige, onregelmatige en gaapachtige manier van ademhalen. En doet daarbij denken aan een vis op het droge. Gasping is eigenlijk 1 lange uitademing. Er kan een blauwe verkleuring (cyanose) van de huid in het gezicht te zien zijn. (Filmpje gaspen)

Het slachtoffer kan bij het gaspen ook nog bewegingen maken. Dit zijn stuiptrekkingen van de spieren door gebrek aan zuurstof. Door deze bewegingen en het happen naar adem kan het lijken of iemand nog adem haalt maar dit is dus niet het geval. Je kunt gasping herkennen door de verkleuring in het gezicht, het geen reactie krijgen op aanspreken/schudden en geen luchtstroom voelen bij mond/neus. Het heeft geen meerwaarde om te zoeken naar een polsslag want deze is er niet.

Voorbeeld van gaspen

Gaspen komt bij ongeveer 40% van de slachtoffers die met een circulatiestilstand in elkaar zakken voor en begint kort nadat de bloedsomloop is gestopt. Gaspen kan 30 seconden tot 1 minuut aanhouden, maar er zijn gevallen bekend waarbij het nog langer aanhield. Ook als een slachtoffer nog gaspt moet toch met reanimatie begonnen worden. Bij twijfel over wel of geen gasping begin je met reanimeren en onmiddellijk 112 (te laten) bellen. Als er een AED in de buurt is laat je die ook halen.

Twijfel niet en start. Borstcompressies op een gezond hart kunnen geen kwaad en leveren bij de juiste techniek geen schade op.

Uitleg reanimatie richtlijn: NRR en BRC aan de hand van de ERC richtlijnen 2021.