Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: dinsdag 15 september 2020

Borstcompressies

Wat is het doel van borstcompressies? Hoe voer je goede borstcompressies uit? Waar moet je op letten? Wat is de diepte, snelheid en het aantal? Een reanimatie kan niet zonder borstcompressies. Lees verder en leer hoe je effectiever en beter borstcompressies uitvoert, zodat de overlevingskansen van je slachtoffer stijgen.

Doel borstcompressies

Borstcompressies vormen de basis van een reanimatie. Het doel van borstcompressies is het nabootsen van de pompfunctie van het hart. Druk je de borstkas in, dan druk je het hart leeg. Laat je de borstkas goed terug omhoog komen dan vult het hart zich weer met bloed. Met het leegdrukken van het hart bereik je lang niet alle delen van het lichaam. Maar ons lichaam is zo gebouwd dat de bloedsomloop zich in noodsituaties beperkt tot de kern, de vitale organen. Bij shock treedt een soort gelijk systeem op.

Door 1 enkele borstcompressie wordt nog geen bloed verplaatst. Daarvoor is druk nodig. Uit onderzoek is gebleken dat die druk voldoende is opgebouwd na 7 compressies. Na 7 goede borstcompressies begint het bloed rond te stromen en komt zuurstof bij de vitale organen. Stoppen we met de borstcompressies, voor beademen of het plakken van de elektrode van de AED (Automatische Externe Defibrilator) dan zakt deze druk weer weg en moeten we opnieuw druk opbouwen. Onderbreek de borstcompressies dus zo kort mogelijk.

Hoe voeren we borstcompressies uit:

Professionele hulp bellen
  1. Plaats een hand op het midden van de borstkas.
  2. Plaats de andere hand op de eerste. Je kunt ervoor kiezen om de vingers van deze hand in die van de andere te haken en je onderste hand bij de vingers iets omhoog te trekken. Zo voorkom je dat je druk op de ribben kan uitvoeren. Druk ook niet op de bovenstreek van de buik of op het bovenste deel van het borstbeen.
  3. Ga nu met je schouders boven het slachtoffer hangen. Strek je armen volledig en zet je ellebogen "op slot".
  4. Druk met gestrekte armen de borstkas in. Voor een effectieve druk moet de borstkas 1/3 ingedrukt worden. Bij volwassenen is dit minimaal 5cm en maximaal 6cm.
  5. Laat elke keer de borstkas goed omhoog komen. Let op dat je niet op het slachtoffer blijft leunen.
  6. Er moeten 30 compressies achter elkaar gegeven worden in een tempo van minimaal 100 en maximaal 120 per minuut. Het indrukken en "loslaten" van de borstkas moet in hetzelfde tempo gaan.

De cijfers samengevat: series van 30 keer, 5 tot 6 cm diep, 100 tot 120 keer per minuut. Na deze 30 borstcompressies ga je 2 beademingen geven.

Tips en tricks

Is een slachtoffer bewusteloos en lijkt hij vreemd te ademen? Controleer dan of het slachtoffer gaspt. Bij gaspen starten je met borstcompressies.

Omdat je de borstkas diep genoeg in moet kunnen drukken moet het slachtoffer op een harde ondergrond liggen. Een matras, een bank of autostoel is te zacht en het slachtoffer moet dan op de grond gelegd worden. Krijg je een slachtoffer niet op de grond dan kun je ook proberen iets hards onder het slachtoffer te schuiven. Dit kan bijvoorbeeld een plank zijn of een groot boek.

Om te voorkomen dat je bij het geven van borstcompressies op de borstkas van het slachtoffer blijft leunen de volgende tip. Til je voeten iets van de grond. Hierdoor heb je iets tegengewicht waardoor je niet kan leunen. Zorg er wel voor dat je handen niet helemaal los komen van het slachtoffer omdat je dan gaat verplaatsen.

Om de frequentie van minimaal 100 per minuut te kunnen vasthouden zijn een aantal trucjes. De eerste is gewoon tellen op de volgende manier: een en twee en drie en vier en vijf en zes … en elf en twaalf, dertien, veertien, enz. In het begin tel je steeds met "en" tussendoor. Bij dertien en verder bestaan de getallen uit 2 lettergrepen. Daarom laat je daar de "en" weg. Je kunt ook in gedachte het liedje "staying alive" van de beegees of "Hoedje van papier" zingen. Deze 2 liedjes hebben precies het goede tempo voor de borstcompressies.

Uitleg reanimatie richtlijn: NRR en BRC aan de hand van de ERC richtlijnen 2021.