Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Traumahelikopter (Lifeliner)

De gele traumahelikopter van de ANWB is het voertuig van het MMT (Mobiel Medisch Team).

Het MMT bestaat uit een piloot, een verpleegkundige en een arts (ongeveer 80% is medisch specialist vanuit anesthesiologie en 20% is traumachirurgen). Met de helikopter kunnen zij zeer snel op plekken komen waar een ernstig ongeval is gebeurd omdat ze geen last hebben van files en omleidingen. Ook heeft de helikopter een hogere snelheid dan de ambulance. De helikopter kan snelheden tot 240 km per uur halen. Er zijn in Nederland 4 helikopters beschikbaar. Hiermee kan een goede spreiding over het land worden gemaakt.

Transport slachtoffer

Slachtoffers worden in de meeste gevallen niet met de helikopter vervoerd maar gaan met de ambulance naar het ziekenhuis. Alleen als er echt positieve tijdwinst gemaakt kan worden wordt een slachtoffer per helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. Anders rijdt de MMT arts met de ambulance mee naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De keuze van ziekenhuis hangt niet alleen af van tijd maar ook van mogelijkheden van het ziekenhuis. Het ene ziekenhuis heeft andere specialisaties dan het andere. Ook hierin kan de beslissing om met de helikopter te gaan nog een rol spelen.

Van waar vliegen ze?

Er zijn 4 locaties waar de traumahelikopters paraat staan. Dit zijn Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Vanuit deze plaatsen is een goede dekking over Nederland. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met omliggende landen. Als het nodig is kan een Nederlandse traumahelikopter ingezet worden in Duitsland of Belgiƫ. Ook kunnen traumahelikopters van daar hier om assistentie worden gevraagd.