Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018
Aankomst traumahelikopter
Wat kun je als hulpverlener doen als de traumahelikopter komt. Hier komen enkele aanwijzingen:
- Zorg ervoor dat er op de plek waar de helikopter vermoedelijk gaat landen geen losse materialen, jassen, e.d. liggen. Deze kunnen wegwaaien. Ook bij het opstijgen moet je letten op dingen die kunnen wegwaaien.
- Markeer nooit de plek waar de helikopter kan gaan landen. De piloot van de helikopter kiest zelf de beste landingsplek uit en deze materialen kunnen wegwaaien.
- Als het donker is of als de plek moeilijk te zien is vanuit de lucht is het handig om bijvoorbeeld alarmlichten of andere signalering in het zicht te laten zien zodat uit de lucht te bepalen is waar de ongevalslokatie is. Zijn andere hulpdiensten aanwezig dan zullen zij hun alarmlichten aan laten. Dit geeft voor de piloot gelijk de ongevalslokatie aan. Dit kan een goede tijdwinst opleveren.
- Doof sigaretten of andere open vuurbronnen. Dit kan met de wind van de rotorbladen voor ernstige problemen zorgen. Brandwonden of verspreiding van vuur zijn een groot gevaar.
- Blijf altijd op een afstand van 25 meter van de helikopter. Dit in verband met de grote kracht van de bladen en de staart rotor die ernstig kunnen verwonden. Ook opwaaiend stof is niet prettig voor ogen, neus en mond.
- Moet je toch de helikopter benaderen doe dit dan vanaf de voorkant. Zo kan je de
piloot zien en kan deze aangeven of je wel of niet naar de helikopter mag komen. Benader
de helikopter nooit:
- als de rotorbladen nog draaien
- van de zij- of achterkant
- zonder dat de piloot ervan weet
- Let op dat je bij het in- en uitladen weg blijft van de staartrotor.
- Rij nooit met een voertuig tot bij de helikopter. Door antennes en andere voorwerpen op het dak kunnen de bladen beschadigen. Hou voertuigen op minimaal 10 meter afstand van de helikopter.
- Overleg als hulpverlener alles wat je doet rondom de helikopter met de piloot en volg zijn aanwijzingen op.