Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

De huisarts

Huisartsen zijn, naast de tandarts, het eerste aanspreekpunt in de lijn van professionele hulpverlening. Bij alle letsels en ziektebeelden bel je in eerste instantie de huisarts. In geval van direct levensgevaar of wanneer het onmogelijk is om naar de praktijk te gaan is het noodzakelijk om 112 te bellen. In sommige gevallen kan de huisarts ook op huisbezoek komen.

Wanneer geen huisarts

Je mag direct 112 bellen bij direct levensgevaar of letsels waarbij je onmogelijk zelf kunt reizen. Bij direct levensgevaar moet je denken aan shock, hartaanval, en dergelijke. Bij het niet naar de praktijk kunnen moet je denken aan letsels waarmee je onmogelijk zelf kan reizen. Voorbeeld: been of heupbreuken, rug of nekletsel. Is er geen spoed dan moet je dus eerst langs een huisarts en deze kan je doorverwijzen.

De huisarts kan je na diagnose (nagaan wat je mankeert) zelf behandelen of doorsturen naar een specialist of de eerste hulp van het ziekenhuis. Ook kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Daarnaast kan een huisarts in geval van spoed een ambulance oproepen.

Afspraak maken

Het is altijd verstandig om voor bezoek aan de huisarts een afspraak te maken. Ook als het een situatie is die wel enige spoed vereist. Zo weet de assistent dat je komt en kan er rekening mee gehouden worden dat je voorrang krijgt. Ook weet je dan wanneer de huisarts je kan zien en kun je eventueel thuis of ergens anders wachten dan in de wachtkamer van de huisarts. Dit geld ook voor de huisartsenpost.