Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Uitrusting/materiaal ambulance

In de ambulance moet een standaard uitrusting aanwezig zijn. Deze standaard uitrusting is wettelijk bepaald en is beschreven in een NEN norm. Deze norm is van toepassing op ambulances die ten minste 1 persoon liggend op een brancard kunnen vervoeren en is ook onderverdeeld in categorie├źn A1 en A2 (ziekenvervoer), B (traumavervoer) en C (Intensive Care vervoer). Een ambulance bevat veel materialen. Materialen om op bijna alle situaties in te kunnen spelen.

Brancard

Slachtoffers worden in de ambulance vervoerd op de brancard. Deze brancard is geplaatst op een inklapbaar onderstel op wielen. Het is ook mogelijk om een kant van de brancard te laten zakken. Zo kan de brancard zo gezet worden dat het slachtoffer er makkelijker op kan. Ook kun je door een kant te laten zakken een kortere draai maken. Handig voor wat kleinere gangen of ruimtes. Als de brancard op zijn hoogste stand staat is het systeem zo gemaakt dat de brancard zo de ambulance in kan worden gereden. Het onderstel klapt hierbij vanzelf in.

Wervelplank

In het geval van een ongeluk met mogelijk rug of nekletsel wordt een slachtoffer geïmmobiliseerd. Dit wordt gedaan op een wervelplank. Dit is een gele harde brancard waarop het slachtoffer helemaal wordt vastgezet. Om aan te geven hoe stabiel iemand op deze plank wordt vastgezet moet je je voorstellen dat het slachtoffer bijna onbeweeglijk blijft zelfs al zet je de plank rechtop. Headblocks zijn ook bedoeld voor slachtoffers met mogelijk nekletsel. Hiermee wordt het hoofd onbeweeglijk gemaakt in geval van mogelijk nekletsel. Hetzelfde kan met een nekkraag. In de ambulance liggen ook opblaasbare spalken. Deze zijn bedoeld om bijvoorbeeld een gebroken been onbeweeglijk te houden zodat er niet meer letsel kan optreden.

Hartmonitor/defibrilator

In de ambulance is ook een defibrillator/monitor aanwezig. Op de monitor kan de verpleegkundige het hartritme, de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en het zuurstofgehalte in het bloed aflezen. Met de defibrillator kan een schok toegediend worden om het het hart weer op gang te krijgen. Het zuurstofgehalte in het bloed kan worden gemeten met een saturatie meter. Als het zuurstofgehalte in het bloed te laag is wordt aan een patiënt zuurstof toegediend. Hiervoor zitten er in de ambulance zuurstoftanks en kapjes of neus clips. Ook zit er een zuigpomp (Aspiratietoestel) in waarmee de mond en keel schoongemaakt kan worden zodat er goed beademd kan worden.

Couveuse

Als de ambulance naar een pasgeboren baby moet, die in een couveuse moet worden vervoerd dan is er een speciale couveuse die op de brancard kan worden gezet en zo achterin de ambulance kan. Deze is niet standaard in een ambulance aanwezig en moet dus bij de uitruk meegenomen worden.

Veel meer materiaal

Verder zit er nog veel ander kleiner materiaal in de ambulance. Dit zit in kastjes maar ook in de koffers die de verpleegkundige of de chauffeur mee kan nemen. Er is een koffer (of tas, of rugtas) voor volwassenen maar er is ook een speciale kinder koffer. In de volwassenkoffer zit allerlei medisch materiaal en medicatie. In de kinderkoffer zit ongeveer hetzelfde als in de koffer voor volwassenen alleen dat in formaat of dosering gericht op kinderen.

Bescherming ambu-team

Ter bescherming van het ambulancepersoneel zitten er in de ambulance ook helmen. Ook draagt het ambulanceteam duidelijk herkenbare pakken met reflecterende strepen. De ambulance zelf is ook voorzien van veel reflectering, zwaailichten en een sirene. Om 's avonds op lokatie ook goed te kunnen werken hebben de ambulances grote lichten.