Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Aankomst ambulance bij eerste hulp

Als je weet wat een slachtoffer mankeert kun je 112 bellen om een ambulance. Dit doe je gewoon volgens de EHBO-richtlijnen. Maar wat kun je allemaal doen voor de ambulance er is?

Waar moet de ambulance zijn?

Zorg dat je iemand op een opvallend punt de ambulance op laat wachten. Zorg ook dat deze persoon door signalen meteen laat weten waar de ambulance moet zijn. Bij voorkeur laat je degene die gebeld heeft de ambulance opwachten. Heb je niemand die de ambulance op kan wachten zet dan als het mogelijk is de buitendeur open en lichten aan. Ben je in een lange straat dan kun je ook alarmlichten van een auto aan zetten. Zo is het ook duidelijk waar de ambulance moet zijn en kan het ambulancepersoneel meteen doorlopen om zo snel mogelijk bij het slachtoffer te komen. Sluit wel huisdieren op. Deze kunnen agressief worden omdat ze aan voelen dat er iets met het baasje is.

Hulpverlener en ambulance

Als de ambulance arriveert is het niet de bedoeling dat je als eerstehulpverlener (EHBO'er) gelijk weg gaat. Je kan nog van grote waarde zijn. Zo kun je bijvoorbeeld vragen beantwoorden over het verloop in de tijd en toestand van het slachtoffer. Je weet misschien meer over de persoon te vertellen. Je weet wie het is of misschien het medicijngebruik of de voorgeschiedenis van het slachtoffer.

Reanimatie

Ben je met een reanimatie bezig dan ga je door met reanimeren totdat de ambulanceverpleegkundige zegt dat je kan stoppen. Als jij aan het reanimeren bent kunnen de verpleegkundige en chauffeur bijvoorbeeld medicatie toedienen of de monitor aansluiten. De brancard halen of contact met de meldkamer opnemen om te overleggen waar het slachtoffer heen gaat zoda hij stabiel genoeg is om te vervoeren. Bij een reanimatie komen er 2 ambulances omdat er veel werk verricht moet worden in een korte tijd.

Verdere assistentie

Soms kun je helpen bij andere hulpdiensten. Bijvoorbeeld als je getuige bent van het ongeluk of misdrijf. Bij brand kun je helpen met verzorgen van slachtoffers tot de ambulance er is. Je kunt de politie misschien helpen door, als je dit zelf kan en wil, geƫmotioneerde mensen op te vangen. Verlaat als je eerste hulp hebt verleend dus nooit de plaats van het ongeval zonder overleg met een van de professionele hulpdiensten.