Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: maandag 23 september 2019

Snelverband

Snelverband

Het snelverband is bedoeld voor het snel afdekken van een grote wond. Het is daarom gemaakt van een gaas met hydrofiel materiaal (witte watten bijvoorbeeld) en 2 hydrofiele zwachtels.
Snelverbanden kopen?

Het snelverband komt als een compact pakketje uit de verpakking. Daarna klap je het ongeveer 30 cm boven de wond open en leg je het op de wond. Niet meer schuiven. Nu kun je makkelijk met de zwachtels het wondkussen van het snelverband vastzetten.

Snelverbanden zijn steriel en daarom moet de verpakking heel zijn en droog en donker bewaard worden. Ook staat er op de verpakking van het snelverband een houdbaarheidsdatum.

De maten waarin een snelverband verkrijgbaar is: 12 x 12 cm tot 28 x 28 cm. Deze maten staan voor de oppervlakte van het wondkussen en worden vaak aangeduid met een nummer (12 x 12 cm = nr. 1, 18 x 28 cm = nr. 3).

Wondsnelverband

Het wondsnelverband is net iets anders dan het snelverband. Het verband bestaat uit een wondkussen met daaraan een elastisch hydrofiel (=vochtopnemend) zwachtel. Het zwachtel is even breed als het wondkussen van het wondsnelverband. Aan het uiteinden van de zwachtel zitten stukjes kleefpleister om het wondsnelverband vast te zetten.
Meest gebruikte maten (van het wondkussen): 6 x 8 cm of 8 x 10 cm.
Wondsnelverbanden kopen?