Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: maandag 23 september 2019

Pleisters, kinderpleisters, blauwe pleister

Een pleister is een dekverband. Met een pleister dek je kleine wonden af. Voor grote wonden gebruik je andere dekverbanden.

Een pleister is een stukje kleefpleister met een wondkussen. De materialen voor kleefpleister en wondkussen kunnen verschillen. Vooral de lijm is belangrijk omdat sommige mensen hier allergisch voor zijn. Deze lijm bevat colofonium (engels: colophony, rosin) wat op bruine pleisters zit.
Pleisters kopen?

Pleister allergie

Klachten bij allergie voor bruine pleister zijn: roodheid, pukkeltjes of blaasjes en jeuk. De huid kan later gaan schilferen en opzwellen. Minder voorkomend zijn galbulten en astma.

Pleisters zijn te koop in verschillende vormen en maten. Ook kun je pleister op rol of strook in de juiste vorm knippen voor de plaats waar je hem moet plakken. Meer informatie daarover vind je op de pleisterkaart.


Pleisters voor kinderen

Speciaal voor kinderen zijn er kinderpleisters met allerlei vrolijke opdrukken. Ze zijn wat samenstelling betreft meestal niet anders dan pleisters voor volwassenen maar ze kunnen het verzorgen van een wondje net iets makkelijker maken door de afleiding van de wond.


Blauwe pleisters

Er zijn ook blauw gekleurde pleisters. Deze zijn speciaal geschikt voor mensen die met levensmiddelen en voedingswaren werken omdat de kleur blauw meestal goed opvalt. Ook bevat het wondkussen van deze blauwe pleisters een metaalstrip waardoor ze te detecteren zijn door metaaldetectoren. Blauwe pleisters zijn nodig als er aan de HACCP richtlijnen moet worden voldaan.
Blauwe pleisters kopen?