Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: maandag 23 september 2019

Materiaal voor brandwonden

Voor het behandelen van brandwonden zijn diverse middelen verkrijgbaar. Wat handig is en wat prijs technisch handig is om aan te schaffen is persoons en situatie afhankelijk. Voor thuis kan koelen met water en afdekken met een metalineverbandje prima. Voor bedrijven zal dit anders liggen. Hier wil men ook weer snel verder aan het werk als de brandwond dit toelaat.

Brandwonden pleisters

Voor brandwonden zijn er speciale pleisters. Deze hebben een aluminium laagje op het wondkussen zodat ze niet aan de wond kleven en warmte geleiden. Ook gaat het alluminium laagje infectie tegen. Brandwond pleisters zijn alleen geschikt voor oppervlakkige brandwonden. Als de huid stuk is of als de brandwond groter is dan een 2 euro munt is een brandwonden pleister niet het goede verbandmateriaal. Let op: De pleister koelt niet. Altijd eerst koelen en dan verbinden.

Er zijn ook brandwondenpleisters met een hydrogel-wondkussen. Dit koelt de brandwond wel. Bij brandblaren en beschadigde huid zorgt de hydrogel dat de wond vochtige blijft. Een vochtige wondomgeving voorkomt korstvorming, wat voor een betere wondgenezing zorgt en de kans op littekens kleiner maakt.

Metalline gaas

Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond. Metaline-gaas zit steriel verpakt en heeft een houdbaarheidsdatum.

Metalline is verkrijgbaar in pleister, snelverband en (oog)kompres. Kompressen zijn er in de maten 8 x 10 cm tot 80 x 120 cm.

Brandwondengel

Brandwondengel (zoals Waterjel, Burnshield of BurnAid) kan langdurig de wond koelen zonder dat het hoeft te stromen zoals bij water. Toch bestaat brandwondengel voor het grootste deel uit water (rond de 90%). Het is makkelijk in gebruik en makkelijk mee te nemen. Het verminderd de pijn van de brandwond en geschermd tegen infectie. Ook verkleurd het de wond niet zodat een arts de wond goed kan beoordelen.

Brandwondengel is verkrijgbaar in tube, spray, brandwondenkompres, zakjes (sachets).