Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 21 september 2019

EHBO materiaal

Sommige eerste hulp situaties kun je af zonder materiaal. In andere situaties kun je improviseren. Maar veel situaties vragen om goed EHBO materiaal. In grote lijnen kunnen we EHBO materiaal verdelen in verbandmiddelen, gereedschap en overige.

Verbandmiddelen stelpen en beschermen de wond of geven steun. Hieronder vallen de eenvoudige pleister, hydrofiele zwachtel, ideaal zwachtel of het complexere traumazwachtel.

Bij gereedschap moet je denken aan bijvoorbeeld een verbandschaar, pincet of tekentang. EHBO materiaal wat meerdere malen te gebruiken is en niet gebonden is aan een vervaldatum.

Overige EHBO materialen zijn middelen die niet onder de bovenstaande categoriën vallen. Denk aan oogspoelflessen, brandwondenzalf, ontsmettingsmiddel, reddingsdeken of handschoenen.

Om het materiaal netjes te houden en te kunnen vervoeren zijn er diverse middelen beschikbaar. Dit kan simpel en gratis in bijvoorbeeld een schoenendoos of een andere opbergbak. Hierin stop je dan zelf je EHBO materiaal. Het is bij het samenstellen belangrijk hierbij om goed op te letten of je EHBO materiaal compleet is. Gebruik hiervoor een controlelijst.

Naast een zelf gekozen bewaarbak en zalf samengesteld EHBO set kun je ook een compleet set kopen. Deze zitten vaak in een verbandtrommel. Verbandtrommels heb je in vele soorten en maten met verschillende inhoud. Vaak zijn deze ingericht voor een bepaalde doelgroep zoals: werk, sport, thuis of onderweg. Ook zijn er koffers voor bijzondere omstandigheden als brandwonden of insectensteken.

Maar een koffer is niet altijd het meerst handige opbergmiddel voor je EHBO materiaal. Ben je bijvoorbeeld bhv’er of evenementenhulpverlener dan kun je gebruik maken van een rugtas. Deze neem je makkelijk mee en je hebt je handen vrij.