Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Auto uitrusting

In het verkeer, op reis, kan veel gebeuren. Het is dan handig om bij pech of een ongeluk goede uitrusting in de auto te hebben. Met deze uitrusting kun je zelf problemen oplossen, iemand kan je daarmee helpen of je kunt zelf iemand helpen.

Bijna onmisbare uitrusting voor de auto

Er zijn materialen die iedereen in de auto bij zich zou moeten hebben. Daarom hieronder een lijst van deze uitrusting van het belangrijkste punt tot minder belangrijke zaken.

  1. Water. Water is van belang om een tijdje op hulp te kunnen wachten. Zorg dat je zeker in de zomer voor iedere inzittende een halve liter water in de auto hebt. Ook kun je met water een oververhitte motor van de auto afkoelen.
  2. Pen en papier. Voor het opschrijven van een adres, route, of om een briefje achter te laten als er een ongelukje gebeurt bij het inparkeren bijvoorbeeld. Ook kun je een kenteken opschrijven en is het handig om een briefje op de auto achter te laten als je de auto op de vluchtstrook moet laten staan en hulp moet halen.
  3. Een veiligheidshamer . Een veiligheidshamer kan helpen om snel uit de auto-gordel te komen. Ook kan je zij of achterruiten kapot slaan. Heel handig bij een auto op de kop of te water. Zorg dat hij vanuit de bestuurders stoel te pakken is. Dus leg hem niet in het dashbordkast!
  4. Veiligheidshesjes. Liefst voor iedere inzittende maar zeker voor de bestuurder. Denk ook aan hesjes voor de kinderen als je bijvoorbeeld een ruststop op een parkeerplaats maakt.
  5. Gevarendriehoek. Laat het overige verkeer weten dat er verderop iets aan de hand is. 100 meter achter de auto plaatsen.
  6. Een eerste hulp pakket . Voor het zelfstandig verzorgen van kleine ongelukjes of noodmaatregelen tot de professionele hulp arriveert.
  7. Een zaklamp. Vooral buiten de randstad zijn de wegen slecht verlicht. Met een zaklamp kun je spullen zoeken, heb je licht bij reparatie, kun je bijschijnen voor eerste hulp verlenen en kun je seinen.
  8. Handschoenen en/of een doekje. Een band vervangen kun je zelf doen. Het is geen schoon klusje. Met deze uitrusting kan je toch netjes op je afspraak verschijnen.
  9. Startkabels. Een lege accu is erg vervelend. Met startkabels kun je de auto starten. Vergeet niet de motor van de andere auto te laten draaien. (uitleg ANWB).
    Let op! Heeft de autorit geen echte haast bel dan de wegenwacht (ANWB of andere pechhulp). Door ondeskundig gebruik kan vooral bij moderne auto's door starthulp schade ontstaan aan de elektronica.
  10. Ducktape. Handig voor allerlei reparaties. Ook lekkende slangen kunnen hiermee tijdelijk gerepareerd worden.

Een klein gereedschapset is ook handig. Misschien ben je zelf niet zo handig, maar iemand die je helpen wil heeft het misschien wel nodig. Controleer ook de bandenspanning regelmatig. Vergeet de bandenspanning van de reserveband niet. Controleer je papieren en schadeformulier. Heb je een verbanddoos controleer deze dan regelmatig op datums en hou hem compleet.