Welke wintersportblessures
Zodra het wintersport seizoen begint hoor je ook over gipsvluchten, botbreuken en andere letsels door het skieën en snowboarden. Maar welke letsels komen nu het meest voor?
Veel voorkomende letsels
Veel voorkomende letsels uit het verleden waren enkelblessures. Door het verbeteren van materiaal (moderne skibindingen en hoge skischoenen) is het aantal enkelbreuken en enkelverstuikingen sterk gedaald. De meest voorkomende blessure van nu zijn knieblessures. Gescheurde kniebanden vormen de grootste groep. Daarna komen breuken aan de onder- en bovenbenen. Door nieuwere technieken waardoor een hoge snelheid gehaald kan worden komen steeds meer letsels voor aan hoofd en romp voor. Ongelukken met een dodelijke afloop zijn gelukkig zeldzaam.
De skiduim
De skiduim is een letsel wat veel bij skiërs voorkomt. Het komt door het vasthouden van de skistokken waardoor, meestal tijdens een val, een scheur ontstaat tussen het gewricht tussen het middenhandsbeentje en het eerste kootje van de duim. De duim wordt te ver naar achteren gebogen. Een skiduim wordt onmiddellijk pijnlijk en snel dik. Deze blessure komt ook voor bij keepers die een harde bal op de duim krijgen. Met röntgenonderzoek kan worden gekeken of er geen breuken zijn. De scheur in het weefsel kan worden gezien door het inspuiten van contrastvloeistof in de gewrichtsholte.
Valpartijen hebben verschillende de oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn oververmoeidheid, alcoholgebruik, slecht materiaal, drukte op de pistes en het niet kennen van de pisteregels.
Gipsvluchten
Mensen die als gevolg van een ongeluk tijdens de wintersport niet meer op eigen gelegenheid naar huis kunnen worden naar Nederland vervoerd met de bekende "gipsvluchten". Dit zijn toestellen van de ANWB speciaal ingericht voor het vervoer van zieken.
Preventie blessures
Om blessures te voorkomen is een goede lichamelijke conditie, veilig ski- of snowboardmateriaal en het beheersen van een goede techniek, ook in het vallen. Bij veilig materiaal horen goede bindingen die professioneel afgesteld zijn. Ook een goede skibril met een UV-filter die schadelijke UV-straling filtert. UV-straling wordt door de sneeuw weerkaats dus je kijkt eigenlijk altijd in het zonlicht. Dit kan sneeuwblindheid veroorzaken. Naast deze zaken is ook een valhelm aan te bevelen. Ook warming-up kan kan de kans op blessures verkleinen.
Verdere preventie bestaat uit. Snelheid aanpassen aan je niveau en drukte op de piste. Alcoholgebruik en oververmoeidheid geven extra risico. Volg de 10 pisteregels van de Internationale Ski Federatie (ISF). Deze kunnen ook gebruikt worden als grondslag bij een eventuele rechtzaak.
Kijk ook op voorkomblessures.nl