Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Verbrand door de zon

De zon: lekker maar ook gevaarlijk. Naast warmte en licht komt van de zon ook onzichtbare Ultra Violet-straling (UV) af. Te veel UV-straling beschadigt de huid. Deze beschadiging wordt verbranden genoemd. We kennen eerste en tweede graads verbranding. Het gevaar van verbranden door de zon is, naast de ongemakken van het verbranden, het risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Huidtype en snelheid verbranden

Een lichte huid (huidtype 1 en 2) verband sneller dan een donkere huid (huidtype 5 en 6). Een donkere huid bevat meer melamine, bruin pigment dat een natuurlijke bescherming biedt tegen zonlicht. Bij hoge zonkracht kan een lichte huid in 10 minuten verbranden. Welke tint de huid ook heeft: na 3 uur heeft de UV-straling geen enkel positief effect meer op de huid. In de zomer, dus bij een hoge zonkracht, is 15-30 minuten in de zon genoeg voor alle positieve effecten. Let op. Ook in de schaduw ontvang je door weerkaatsing via zand, water en andere gladde oppervlakken zonlicht en dus UV straling. Hierdoor kun je ook in de schaduw verbranden.

Voordelen UV-straling

UV-straling zorgt niet alleen voor verbranding. Doordat de UV-straling het pigment van de huid bruin kleurt zie je er gezonder uit. Als mensen hier complimentjes over geven kan dat een prettig gevoel opleveren. Ook zou blootstelling aan daglicht depressies verminderen.

UV-B is essentieel voor de aanmaak van Vitamine D in het menselijk lichaam. Licht heeft ook een positief effect op sommige huidziekten. Er zijn nog meer positieve effecten te benoemen maar dat gaat te ver voor deze site. De positieve en negatieve effecten van de zon: kent u ze?

Zonkracht

Zonkracht wordt uitgezet in een UV index. In Nederland ligt de zonkracht tussen de 0 en 8. In landen rond de evenaar kan dit tot 15 oplopen. Bij een hoge zonkracht is er meer kans op verbranden. In juni en juli is de zonkracht in Nederland het hoogst.

Als ouders of verzorgers kan deze zonkrachtwaarschuwing ook zeker van pas komen. Als je als kind verbrandt door de zon wordt de kans om later huidkanker te krijgen een stuk hoger. Dit komt omdat kinderen nog in de groei zijn. Hou baby's daarom uit de volle zon en smeer kinderen tot 18 jaar goed in met minimaal factor 20.

Symptomen verbranding

Als UV-straling de huid heeft beschadigd gaat het lichaam proberen de huid te herstellen. De huid wordt rood, is pijnlijk/jeukt, zwelt op en voelt warm aan. Aanraking en schuren van kleding verhoogt de pijn. Bewegen kan pijnlijk worden doordat de zonverbrande huid op gewrichten zit.

De ernst van verbranden bepaalt hoeveel pijn of jeuk er is. De meeste brandwonden zijn eerste graads maar 2e graads komt ook voor. Na verloop van tijd zullen beschadigde cellen afgestoten worden en komt er nieuwe huid voor terug (vervellen). Als beschadigde cellen achter blijven en zich gaan delen kan op den duur huidkanker ontstaan.