Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Wervelletsel, de wervelkolom

Wervelletsel kan op verschillende manieren ontstaan. Door een auto ongeluk bijvoorbeeld of door vallen. Door deze krachten kunnen de wervels scheuren, breken of verschuiven. Daardoor kan het ruggenmerg beklemd of beschadigd raken. Dit kan leiden tot een vreemd gevoel, verlamming en zelfs problemen met de ademhaling. Neem bij een ongeluk waarbij er mogelijk wervelletsel kan zijn ontstaan het zekere voor het onzekere en laat het slachtoffer controleren door professionele hulp (ambulance).

De wervelkolom

De wervelkolom (ruggengraat) is opgebouwd uit 33 of 34 ruggenwervels. Het doel van de wervelkolom is het dragen van het lichaam en het beschermen van het ruggenmerg. De ruggengraat steunt op de heupen met grote wervels. De wervels worden kleiner naarmate ze hoger in de wervelkolom zitten. De wervels die in de borstkas liggen zijn minder beweeglijk. De nekwervels zijn wel weer bewegelijk zodat het hoofd allerlei kanten opgedraaid kan worden.

Tussen de wervels zitten de tussenwervelschijven die ervoor zorgen dat de wervelkolom kan bewegen. Door de vorm van de wervels ontstaat er een kanaal van boven naar beneden. Dit kanaal heet het wervelkanaal. Hierdoor loopt het ruggenmerg.

Het ruggenmerg

Het ruggenmerg loopt door het wervelkanaal. Dit kanaal wordt gevormd door de vorm van de ruggenwervels. Het ruggenmerg maakt samen met de hersenen en de zenuwen deel uit van het zenuwstelsel. In het ruggenmerg zitten zenuwen die al een deel van de signalen uit het lichaam verwerken. Deze komen dus niet bij de hersenen.

Een van deze signalen is het kniereflex. Door een gerichte slag tegen de knie ontstaat een reflex wat wordt verwerkt in het ruggenmerg. De reactie is dat het onderbeen beweegt.

Letsels aan de ruggengraat

Door vallen of een plotselinge heftige beweging kan de ruggengraat beschadigen. Dit kan door direct geweld zoals een val op de rug of door indirect geweld zoals een landing op de voeten waarbij door de schok een wervel beschadigd. Wervels kunnen verschuiven, scheuren of breken. Hoe hoger in de wervelkolom de beschadiging hoe meer effect in het lichaam. Zo kan laag letsel de benen verlammen maar kan ernstig letsel aan de nek het hele lichaam verlammen of zelfs de dood betekenen. Zorg dus dat je weet wat de