Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Hitteletsels

Hitteletsels ontstaan doordat het lichaam door warmte veel vocht en zout verliest. Door het zout- en vochtverlies kan het slachtoffer minder warmte kwijt en raakt oververhit. Hierdoor treden klachten op als spierkramp, hoofdpijn, misselijkheid tot zelfs shock en stilstand van de bloedsomloop.

Letsels door warmte

We kennen een aantal verschillende warmteletsels:

Hoe regelt het lichaam de temperatuur

Het lichaam probeert de kerntemperatuur (de temperatuur in de romp en het hoofd) op 37 graden te houden. Bij deze temperatuur werken de cellen het best.

Hiervoor zit in de hersenen een soort thermostaat (de hypothalamus). Deze zorgt ervoor dat de kerntemperatuur zo goed als hetzelfde blijft. Zodra de temperatuur te hoog wordt verhoogd de hypothalmus de doorbloeding van de huid. Hierdoor wordt de huid rood en warm. Ook komt de zweetproductie op gang. Door het verdampen van zweet kan het lichaam ook warmte kwijt. Wanneer lucht langs het lichaam stroomt koelt het lichaam nog sneller.

Koeling

Zweten koelt de huid. Voor verdampen is veel warmte nodig en dus kan het lichaam veel warmte kwijt. Bij normale temperaturen zweet je ongeveer een halve liter per dag. Bij opwarming van het lichaam kan dit wel drie keer zo veel zijn. Om uitdroging te voorkomen moet je veel water drinken (niet te veel) en zout aanvullen.

Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Bij 2% verlies hiervan onstaat een merkbaar tekort door prestatieverlies. Bij 15% komt het lichaam zo erg in de problemen dat het dodelijk kan zijn.

Te veel water drinken (watervergiftiging)

Je kunt ook te veel water drinken. Vier liter water per dag is voor de doorsnee mens al te veel. Bij te veel water drinken kunnen de nieren het vocht niet meer afvoeren.

Hierdoor wordt het opgenomen door lichaamscellen. Deze zetten op en hierdoor kunnen bloedvaten of zenuwen in de verdrukking raken. Ook kan vocht naar de hersenen getransporteerd worden waardoor deze opzetten. Door de verhoogde druk in de schedel kan hoofdpijn en misselijkheid ontstaan.

Wordt er niet op gereageerd dan kan iemand hierdoor overlijden. Dit wordt watervergiftiging genoemd.