Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Koolmonoxide (co) vergiftiging

Koolmonoxide of koolstofmonoxide is een giftig gas. Het is smaakloos en geurloos. Hierdoor wordt het niet snel opgemerkt. Koolmonoxide komt vrij bij de onvolledige verbranding van stoffen. Koolmonoxide lijdt door vergiftiging langzaam tot de dood.

Koolmonoxide ontstaat door de onvolledige verbranding van stoffen die koolstof bevatten. Hierbij moet je denken aan aardgas, hout, olie. Koolmonoxide is doodsoorzaak nummer een bij brand. Maar ook in sigarettenrook en uitlaatgassen (rokers hebben een meetbaar percentage koolmonoxide in hun bloed) zit koolmonoxide.

Koolmonoxide, sluipmoordenaar

Koolmonoxide is een gifgas. Het verdrijft zuurstof uit het bloed doordat het zich 300 keer sneller aan hemoglobine hecht dan zuurstof. Hemoglobine is een eiwit in rode bloedcellen dat zorgt voor zuurstoftransport. Door de koolmonoxide ontstaat zuurstoftekort in het bloed en dus zuurstoftekort in vitale organen zoals het hart en de hersenen. Je stikt dus terwijl je adem haalt. Omdat koolmonoxide onzichtbaar en geurloos is wordt het ook wel de sluipmoordenaar genoemd.

Door het zuurstoftekort en de aanwezigheid van koolmonoxide in het bloed ontstaan bepaalde symptomen. Het herkennen van koolmonoxide vergfitiging is belangrijk om direct te weten dat de ruimte hiermee gevuld is. Herken je koolmonoxide niet op tijd dan kun je zelf ook slachtoffer worden.