Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Teken: ziekte van Lyme

Teken zijn kleine bruin-zwarte insecten. Ze leven in bossen, duinen, struiken en hoog gras. Ze voeden zich met bloed van dieren en mensen. Ook hebben ze bloed nodig om zich voort te planten. Het seizoen voor teken is maart tot november. Het gevaar bij tekenbeten is de kans op de ziekte van Lyme.

Hoe gaan teken te werk

Teken kunnen niet springen of vliegen maar wachten geduldig op een plant of boom tot het slachtoffer voorbij komt en laten zich dan vallen of grijpen zich vast. Daarna zoekt de teek een warm plekje, bijt zich vast en begint zich vol te zuigen met bloed. Favoriete plekken zijn: het hoofd, de nek, de oksels, de knieholtes, de liesstreek en de enkels.

Het wondje wat ontstaat heet een tekenbeet. Bij de beet kan een teek door inspuiten van speeksel ziektes over brengen. Hoe langer de teek blijft zitten hoe meer kans dat een ziekte het slachtoffer binnen dringt. Daarom moet een teek zo snel mogelijk (binnen 24 uur) verwijderd worden.

Ziekte van Lyme

Een van de ziektes is de ziekte van Lyme. Niet alle teken zijn besmet en niet iedere teek draagt de ziekte over. De ziekte van Lyme is een chronische ziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi microbe.

Verloop ziekte van Lyme

Hoe verwijder je een teek?

Eerste hulp bij het verwijderen van een teek.

  1. Probeer de teek niet te verdoven of op andere manier te doden en probeer de teek niet met de vingers te verwijderen. Dit verhoogt de kans op ziekte doordat de teek vloeistof terug de huid in spuugt.
  2. Gebruik een tekentang, tekenlasso, tekenlepel. Probeer de teek helemaal te verwijderen. Achtergebleven monddelen kunnen jeuk veroorzaken.
  3. Noteer wanneer en waar de tekenbeet zat. Dit kan van pas komen voor de dokter als er later symptomen optreden.
  4. Wanneer de tekenbeet bij een zwangere is, als er andere tekenen van ziekte zijn of als de rode ring verschijnt moet het slachtoffer contact opnemen met de huisarts.