Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Bloedneus

Een bloedneus is een veel voorkomend letsel. Ook bij kinderen komt een bloedneus nogal eens voor. Een bloedneus kan er soms erg uitzien omdat er vaak veel bloed te zien is. Meestal is een bloedneus makkelijk te stoppen en kan het geen kwaad.

Hoe ontstaat een bloedneus

Een bloedneus ontstaat door het kapot gaan van kleine vaatjes in de neus. Dit kan gebeuren door stoten of een klap op de neus, neus peuteren, hard niezen of snuiten. Ook kan een bloedneus spontaan optreden door bijvoorbeeld warmte, verhoogde bloeddruk of een combinatie daarvan. Droge lucht of verkoudheid maken het slijmvlies in de neus ook kwetsbaarder.

Soms treedt een bloedneus op door een slag of stoot tegen het hoofd. Deze bloedneus heeft dan te maken met schedelletsel (schedelbasisbreuk). Belangrijk is dan om niet te snuiten omdat bloed en snot dan in de schedel geperst kunnen worden.

Hoe herken je een bloedneus

Het bloed stroomt uit 1 of 2 neusgaten of loopt de keel in. Dit is afhankelijk van de plaats van de bloeding en hoe het slachtoffer het hoofd houdt. Een slachtoffer kan misselijk worden door het inslikken van bloed.

Bij stomp letsel (slag, stoot) kan de neus scheef staan door een breuk van het neusbot. Ook het gebied rond de neus kan beschadigt zijn. Let dan ook op oogletsel of tandletsel.

Wat te doen

Is de bloedneus door de warmte ontstaan dan kan het soms helpen om een koele washand, spons of iets dergelijks in de nek te leggen. Geen ijs of ijs-pack. Dit is te koud en kan hoofdpijn veroorzaken.

Wat moet je niet doen

Wanneer is een bloedneus ernstig

Wanneer is het verstandig met het slachtoffer met de bloedneusde naar de huisarts te gaan.