Bloedneus
Een bloedneus is een veel voorkomend letsel. Ook bij kinderen komt een bloedneus nogal eens voor. Een bloedneus kan er soms erg uitzien omdat er vaak veel bloed te zien is. Meestal is een bloedneus makkelijk te stoppen en kan het geen kwaad.
Hoe ontstaat een bloedneus
Een bloedneus ontstaat door het kapot gaan van kleine vaatjes in de neus. Dit kan gebeuren door stoten of een klap op de neus, neus peuteren, hard niezen of snuiten. Ook kan een bloedneus spontaan optreden door bijvoorbeeld warmte, verhoogde bloeddruk of een combinatie daarvan. Droge lucht of verkoudheid maken het slijmvlies in de neus ook kwetsbaarder.
Soms treedt een bloedneus op door een slag of stoot tegen het hoofd. Deze bloedneus heeft dan te maken met schedelletsel (schedelbasisbreuk). Belangrijk is dan om niet te snuiten omdat bloed en snot dan in de schedel geperst kunnen worden.
Hoe herken je een bloedneus
Het bloed stroomt uit 1 of 2 neusgaten of loopt de keel in. Dit is afhankelijk van de plaats van de bloeding en hoe het slachtoffer het hoofd houdt. Een slachtoffer kan misselijk worden door het inslikken van bloed.
Bij stomp letsel (slag, stoot) kan de neus scheef staan door een breuk van het neusbot. Ook het gebied rond de neus kan beschadigt zijn. Let dan ook op oogletsel of tandletsel.
Wat te doen
- Laat het slachtoffer gaan zitten. Let op symptomen van een flauwte. Zet het slachtoffer bij twijfel op de grond.
- Vraag hoe de bloedneus is ontstaan en stel het slachtoffer gerust.
- Is de bloedneus ontstaan door een klap of stoot tegen het hoofd dan niet snuiten. Is dit niet het geval dan mag de neus 1 keer gesnoten worden.
- Druk de neus na het snuiten net onder het neusbot dicht. Dit is de plek waar het zachte gedeelte van de neus begint.
- Het hoofd moet worden gehouden als in schrijfhouding. Niet te ver voorover en zeker niet achterover omdat het bloed dan de keel in loopt.
- Controleer na 10 minuten of de bloedneus is gestopt. Zo niet, dan nog een keer 10 minuten dichtdrukken.
- Zeg het slachtoffer de neus met rust te laten, niet te snuiten of te pulken en het even rustig aan te doen.
- Stopt de neus niet met bloeden, ga dan naar de huisarts of huisartsenpost.
Is de bloedneus door de warmte ontstaan dan kan het soms helpen om een koele washand, spons of iets dergelijks in de nek te leggen. Geen ijs of ijs-pack. Dit is te koud en kan hoofdpijn veroorzaken.
Wat moet je niet doen
- Laat een slachtoffer niet liggen tenzij dit niet anders kan (flauwte, nek-/rugletsel). Het bloed loopt dan de keelholte in en wordt ingeslikt waardoor het slachtoffer misselijk kan worden. Laat het hoofd daarom ook niet achterover houden.
- Stop nooit iets in de neus om het bloeden te stoppen (watten, kompressen, tampons, e.d.). Mocht de bloeding niet stoppen ga dan naar huisarts of huisartsenpost. Zij kunnen na onderzoek besluiten om een soort tampon in de neus te steken om het bloeden te stoppen. Soms branden ze bloedende bloedvaatjes dicht.
Wanneer is een bloedneus ernstig
Wanneer is het verstandig met het slachtoffer met de bloedneusde naar de huisarts te gaan.
- Als de bloedneus langer duurt dan 20 minuten.
- Bij bloedverdunnende medicijnen en een hevige bloedneus. Alcohol is ook een bloedverdunner.
- Bij regelmatige bloedneuzen zonder dat daar aanleiding toe is.
- Als het neusbot in een vreemde stand staat en bij forse zwelling van de neus.
- Als de bloedneus is veroorzaakt door een stoot of slag tegen het hoofd. Afhankelijk van de toestand van het slachtoffer kan in deze situatie ook 1-1-2 gebeld worden.