Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Schaafwonden

Schaafwonden komen vaak voor in bijvoorbeeld de wielersport of bij spelende kinderen. Een schaafwond is een oppervlakkige wond die een groot oppervlak kan hebben. Vooral de bovenste laag van de huid wordt door wrijving afgeschraapt. Symptomen zijn pijn, roodheid, warmte, vocht uit de wond en soms bloedende puntjes.

Wat moet je doen

Het behandelen van een schaafwond

Het belangrijkste bij het behandelen van een schaafwond is het verwijderen van vuil. Vaak zit er zand of steentjes in de wond. Dit moet eruit. Een steentje in de huid van bijvoorbeeld de knie kan in de huid groeien. Dit kan problemen geven bij het op de knieën zitten. Verwijder vuil uit de schaafwond met bijvoorbeeld water, een pincet, tandenborstel of ander zacht borsteltje of een niet pluizend doekje. Daarna ontsmetten bij voorkeur met een ontsmettingsmiddel dat niet prikt.

Schaafwond afdekken of niet?

Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond.

Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast. Mocht dit gebeuren kun je ze los weken met warm water met zout (1 beker water, 1 afgestreken theelepel zout) of met babyolie.

Wanneer naar de huisarts

De grote van de schaafwond kun je uitdrukken in procenten. Net als bij de regel van 9 bij brandwonden. Ga bij een schaafwond met een oppervlakte van 5% van het lichaamsoppervlak naar de huisarts.