Kleine wondjes
Onder kleine wondjes verstaan we wondjes die niet veel bloeden, die niet groot zijn en niet gevaarlijk vervuild (bijtwonden, actieve bloedingen, brandwonden, enz.). Ze zijn zelf te behandelen met een pleister of een klein gaasje en kleefpleister. Schaafwondjes, snijwondjes en prikwondjes zijn de wondjes die hier onder andere bedoeld worden.
Wat moet je doen
- Maak het wondje en omgeving schoon met water of ontsmettingsmiddel.
- Raak het wondkussen van de pleister niet aan.
- Knip de pleister op maat en in de juiste vorm (zie pleisterkaart)
- Plak de pleister. Plak nooit in een cirkel (circulair) rondom een lichaamsdeel. Dit voorkomt afknellen bij te strak aanleggen of zwellen.
- Plak openstaande delen van een pleister eventueel af met een kleefpleister.
Kleine wondjes kun je meestal zelf behandelen tenzij er iets in de wond zit wat je niet kan of mag verwijderen of er een grote kans op infectie of tetanus is. Dit moet je naar eigen inzicht inschatten. Bij twijfel is het verstandig een arts te raadplegen.
Ontsmetten
Iedere wond bevat ziektekiemen. Je kunt een wond goed schoonmaken met kraanwater. Ook kun je een wondje ontsmetten met een gaasje met ontsmettingsmiddel. Ontsmettingsmiddel of water gebruik je alleen als je niet naar een dokter gaat en dus de wond zelf definitief behandeld. De rede is dat de wond kan verkleuren en de wondranden niet meer te hechten zijn.
De pleisterkaart
Op de download pagina vind je de pleisterkaart. Op deze kaart kun je zien hoe je pleisters kunt knippen bij een wondje op de hand, voet of neus. Zo blijven pleisters beter zitten en zijn comfortabeler dan een traditoneel rechthoekige pleister.