Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Eerste hulp (EHBO) en infectiegevaar

Als eerstehulpverlener (EHBO'er) kan je mensen tegenkomen die ziek zijn. Dat kan een verkoudheidje zijn maar ook bijvoorbeeld aids of hepatitis. Als hulpverlener en slachtoffer kun je op allerlei manieren met elkaar in contact komen. Van een hand schudden tot bloed of braaksel. Hoe groot is de kans dat een eerstehulpverlener besmet raakt met een ernstige ziekte? Wat is het infectiegevaar?

Kort door de bocht

Kort door de bocht is de richtlijn:
De kans op besmetting met een ernstige ziekte is over het algemeen heel klein.

Aids en hepatitis

Aids en hepatitis kun je krijgen door seks en als het bloed van het slachtoffer in aanraking komt met bloed van de hulpverlener. Zowel het slachtoffer als jijzelf moet dus een wond hebben. Je kunt geen aids of hepatitis krijgen door een beet of steek van een insect.

Besmettingsgevaar tijdens reanimatie

Bij het reanimeren loop je een klein risico bij het beademen. Als je een slachtoffer beademt die besmet is met aids of hepatitis maar die geen bloed in zijn mond heeft is er geen kans op besmetting. Heeft het slachtoffer wel bloed in de mond dan is er alleen kans op besmetting als je zelf ook een wondje in je mond hebt. Ben je toch bang voor de risico's. Gebruik dan beschermingsmiddelen als een mondmasker of een beademingsdoekje. Bij het beademen van een reanimatiepop zijn er geen gevallen van besmetting bekend. Natuurlijk moet er wel hygiënisch met de pop worden gewerkt.

Ziektekiemen

Een slachtoffer met een open wond heeft een grotere kans op besmetting met ziektekiemen. Daarom is het belangrijk dat de hulpverlener goed let op de hygiëne, goed ontsmet en steriele materialen gebruikt.

Besmetting bij bijtwonden

Bij bijtwonden is het risico op besmetting groot. Een bijtwond van de mens is het gevaarlijkst. Het heeft veel meer schadelijke bacteriën in zijn mond dan de meeste dieren in Nederland. Laat bijtwonden met beschadigde huid altijd even goed door laten bloeden en spoel goed uit. Laat de wond daarna altijd door dokter beoordelen.

Gebruik je verstand en bescherm

Let op je eigen veiligheid. Het is niet verplicht maar draag en gebruik middelen om je te beschermen. Draag handschoenen bij bloed, braaksel en gevaarlijke stoffen. Gebruik een mondmasker of beademingsdoekje bij reanimatie. Gebruik steriele materialen voor je slachtoffer. Ruim scherpe materialen goed op zodat niemand zich er onbedoeld aan kan prikken.

Was regelmatig je handen. Zowel voor als na de hulpverlening. Zo zorg je ervoor dat er geen vuil en bacteriën aan je handen blijven zitten.