Flauw vallen (Flauwte)
Hoe ontstaat een flauwte? Wat gebeurt er in het lichaam en hoe herken je een flauwte? Na deze pagina weet je wat een flauwte is en wat je aan het slachtoffer kunt zien. Zo help je een slachtoffer beter en sneller en voorkom je het onnodig inschakelen van een ambulance. Hou wel in gedachte dat wanneer je het niet vertrouwd je altijd 112 mag bellen.
Flauwte of flauwvallen is een kort bewustzijnsverlies door onvoldoende bloedtoevoer en daarmee zuurstof naar de hersenen. Flauwvallen is meestal niet schadelijk maar kan wel vervelend zijn voor het slachtoffer. Ook kan er paniek ontstaan als iemand opeens buiten bewustzijn raakt. Het herkennen is dan belangrijk zodat er niet onnodig 112 gebeld wordt.
Wat gebeurd er bij een flauwte
Een flauwte is dus een tekort aan zuurstof in de hersenen doordat de bloedsomloop tijdelijk onvoldoende is. Dit zuurstoftekort komt door problemen in de bloeddruk. Het hartritme vertraagt en de bloedvaten verwijden. Het bloed zakt hierdoor uit het hoofd waardoor de hersenen onvoldoende zuurstof krijgen waardoor het slachtoffer flauw valt. Door de zwaartekracht valt het slachtoffer op de grond. Hierdoor komen hart en hoofd op dezelfde hoogte waardoor het hart minder moeite hoeft te doen om bloed terug in de hersenen te pompen. Zodra de hersenen weer van voldoende bloed en dus zuurstof zijn voorzien komt het slachtoffer weer bij.
Waardoor valt iemand flauw?
Wat kan aanleiding zijn om flauw te vallen:
- Benauwde omgeving
- Pijn
- Te weinig eten of drinken
- Oververmoeidheid
- Lang stilstaan
- Snel opstaan na lang zitten, hurken of liggen
Psychische oorzaak
- Emoties, schokkende gebeurtenissen
- Zien van bloed of naalden
- Schrik
- Angst
Hoe herken je een flauwte?
Voordat iemand flauw valt kun je een aantal symptomen zien. De eerste symptomen zijn bleek worden, geeuwen en zweten. Hierna vermindert het bewustzijn tot uiteindelijk bewusteloosheid. Soms kunnen er even spiertrekkingen zijn (lijkt op epilepsie) als gevolg van zuurstofgebrek. Het slachtoffer komt altijd weer snel bij (1 á 2 minuten).