Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Gradaties brandwonden

Hoe kunnen we verschillen in diepte van brandwonden aanduiden? Wat zegt dit over een brandwond? Waarom doet de ergste vorm het minste pijn? Met gradaties kunnen we duidelijker informatie geven over de ernst van een brandwond en kan de professionele hulpverlening beter aansluiten op jou eerste hulpverlening.

Onderverdeling brandwonden

Brandwonden kunnen we onderverdelen in drie gradaties. Dit zijn eerste graads verbranding en tweede graads en derde graads brandwonden. Deze gradaties zeggen samen met het oppervlak iets over de ernst van de brandwond. Zoals bij de basis van brandwonden beschreven, wordt de ernst van de brandwond bepaald door de temperatuur, de tijd van contact en door welke stof de brandwond ontstaat.

Eerste graads

Eerste graads verbranding is een voorkomende verbranding. We spreken bij de eerste graads niet van brandwonden omdat de huid niet zo ver beschadigd is dat hij zijn functies verliest. Een betere benaming is huidirritatie.
Eerste graads verbranding is pijnlijk, rood, droog en soms wat opgezet. Ze ontstaan bijvoorbeeld door verbranding door de zon of te warm water. Deze huidirritatie kan zeer vervelend zijn maar herstelt snel (een paar dagen) en zonder littekens.

Tweede graads

Bij tweede graads verbranding spreken we wel over een brandwond. De huid is op die plek zijn functie enigszinds verloren.
Tweede graads brandwonden zijn rood van kleur, zijn nat en er kunnen blaren te zien zijn. In deze blaren zit bloedplasma. Dit is een reactie van de huid om de warmte kwijt te kunnen. Tweede graads brandwonden zijn zeer pijnlijk. Na herstel van tweede graads brandwonden kunnen littekens over blijven. Rondom tweede graads brandwonden kun je eerste graads verbranding vinden.

Derde graads

Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk. De kleur is afhankelijk van de manier van verbranden. Door bijvoorbeeld heet water ontstaat een witte brandwond (koken). Bij verbranding door vuur of een chemische stof ontstaan zwarte brandwonden (verkolen). Dit is makkelijk in te beelden door te denken aan kipfilet. Kook je dit in water wordt het wit. Leg je de kipfilet te lang op de barbeque dan wordt het zwart.

Derde graads brandwonden zijn in tegenstelling tot eerste en tweede graads niet pijnlijk. Dit komt doordat de zenuwen zover zijn beschadigd dat ze geen prikkels meer doorgeven. De derde graads brandwond kan wel pijnlijk zijn, maar dit komt doordat rondom deze brandwond vaak tweede en eerste graads verbranding is ontstaan. Na een derde graads brandwond is de kans op littekens groot.