Brandwonden
Hoe kunnen brandwonden ontstaan? Wat bepaalt de ernst van een brandwond? Waarom zijn brandwonden gevaarlijk? Enkele vragen die je kan stellen bij een verbranding. Lees hieronder de antwoorden en begrijp beter wat de achtergrond is van brandwonden.
Oorzaken brandwonden
Brandwonden kunnen ontstaan door diverse oorzaken. Ten eerste kun je jezelf branden aan hete bronnen maar ook aan koude (thermische verbranding). Verbranden aan een koude bron noemen we bevriezing. We gaan het verder hebben over verbranding aan een hete bron.
We kunnen ook een indeling maken naar vaste stof, vloeistof of gas. Bijzondere vormen van verbranding zijn chemische stoffen en elektriciteit. Als laatste is er ook nog verbranding door straling (radiogeen).
Bronnen waardoor je kunt verbranden:
- Hete vaste stof: kachel, motor, uitlaat
- Hete vloeistof: heet water, frituurvet
- Heet gas: stroom, hete lucht, een vlam
- Chemische stof: zoutzuur, gootsteenontstopper, verfafbijt
- Elektriciteit: kapotte kabel (230V), bliksem
- Radiogene straling: zonnestralen, radiotherapie
Wat bepaalde ernst van een brandwond
De ernst van een brandwond wordt bepaald door:
- de temperatuur.
De temperatuur geldt niet voor alle manieren van verbranden. Bij een chemische stof, elektriciteit of radiogene straling is de temperatuur niet verantwoordelijk voor het verbranden. - de tijd van contact.
De tijd van contact heeft effect op de diepte van de brandwond. Chemische brandwonden kunnen lang door branden omdat de stof de huid binnen dringt. Een warm voorwerp kan sneller verwijderd worden. - de plaats op het lichaam en de leeftijd van het slachtoffer.
De plaats (gewrichten, gezicht, geslachtsdelen) en de leeftijd (kleine kinderen, ouderen) hebben invloed op de dikte van de huid. Hoe dunner de huid hoe meer schade aangericht wordt. - door welke bron de brandwond veroorzaakt wordt.
Brandwonden door elektriciteit lijken aan de oppervlakte misschien mee te vallen maar onder de huid kan veel schade zijn.
Waarom zijn brandwonden gevaarlijk?
De huid is een orgaan met veel functies zoals warmte en vocht in het lichaam houden en kou en bacteriƫn erbuiten. Door een brandwond worden deze functies ernstig aangetast of vervallen helemaal. Veel vochtverlies kan leiden tot shock, onderkoeling kan makkelijker optreden, kapotte blaren vormen een groot gevaar op infectie en het risico op tetanus is bij brandwonden aanwezig.
Brandwonden en shock
Wanneer een brandwond groter is dan 20% van het lichaamsoppervlak dan is er kans dat shock optreedt. Dit komt doordat via de brandwond lichaamsvocht (bloedplasma) het lichaam verlaat. Bij te veel verlies van vocht treedt er een tekort aan volume in de bloedvaten op. We spreken dan van een hypovolemische shock. Het duurt wel enige tijd voor het slachtoffer door vochtverlies in shock raakt. Zie je direct shockverschijnselen? Onderzoek het slachtoffer dan op ander letsel zoals ernstig bloedverlies. Er kan ook inwendig een bloeding zijn.