Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Open botbreuk

Open botbreuken zijn wonden waarbij het gebroken bot door de huid heeft geprikt. Open breuken worden ook wel gecompliceerde breuken (fracturen) genoemd. Het bot hoeft niet altijd meer in de wond zichtbaar te zijn

Herkennen open breuk

Een open botbreuk kan je hetzelfde herkennen als een gesloten botbreuk met als verschil dat er een wond zit in de buurt van de breuk. Zit de breuk onder de kleding dan kan er bloed op de kleding te zien zijn. Druk bij een ernstige (actieve) bloeding rondom het bot de wond dicht zoals bij een wond waar een voorwerp in zit.

Eerste hulp bij een open botbreuk

  1. Als je vermoed dat het om een breuk gaat kijk je of je op die plek een wond ziet die veroorzaakt kan zijn door het bot.
  2. Zie je een wond dan zal je deze moeten afgedekken om infectie te voorkomen.
    • Een open botbreuk waar kleding overheen zit (te herkennen door bloed) laat je zitten. De kleding dekt voldoende af om verdere infectie te voorkomen.
    • Bij een open botbreuk onder de kleding waarbij een gat in de kleding zit, plak je de kleding dicht. Dit kan met kleefpleister of bij een groter gat met een gaascompres en kleefpleister.
    • Zit er geen kleding over de wond dan dek je deze af met een gaascompres en kleefpleister.
  3. Bij het afplakken van een wond heb je hulp nodig. Iemand moet het lichaamsdeel onbeweeglijk houden terwijl je het voorzichtig afplakt.
  4. Plak eerst 2 tegenover elkaar liggende kanten van het gaascompres vast en plak daarna de andere zijden dicht. Deze methode is het meest praktisch.
  5. Zorg voor steun voor het getroffen lichaamsdeel (een mitella, brede das, dekenrol) en zorg voor professionele hulp.