Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Ontwrichting

Bij ontwrichting schiet een gewrichtskop uit de kom. Hierdoor ontstaat pijn en schade. Soms schiet het gewricht vanzelf weer terug. Gebeurd dit niet dan is steun en proberen te ontspannen het belangrijkst. Het slachtoffer moet door professionele hulp geholpen worden.

Ontwrichting

Hoe onstaat een ontwrichting?

Ontwrichting (luxatie) kan ontstaan door verdraaiing of andere grote kracht op het gewricht waardoor de gewrichtskop uit de kom schiet. Hierdoor worden gewrichtsbanden opgerekt of kunnen scheuren en raken gewrichtskapsels beschadigen. Meestal schiet de gewrichtskop niet vanzelf terug in de kom en moet professionele hulp ingeroepen worden.

Bij sommige mensen kunnen de banden zover opgerekt zijn dat regelmatig een ontwrichting plaatsvindt. Soms kunnen zij het gewricht zelf weer terug drukken.

Veel voorkomende ontwrichtingen

Vooral het schoudergewricht (schouder uit de kom) en het heupgewricht zijn veel voorkomende ontwrichtingen. Ook ontwrichte vingers of tenen komen regelmatig voor. Omdat het niet altijd duidelijk is of het om een breuk of een ontwrichting gaat kan in het ziekenhuis een röntgenfoto gemaakt worden.