Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Botbreuken

Botten zijn de hardste delen van het lichaam. Ons lichaam heeft ruim 200 botten. Alle botten samen vormen het skelet. Het skelet geeft vorm en stevigheid aan het lichaam en beschermt belangrijke organen. Ondanks dat botten zo hard en sterk zijn kunnen ze scheuren, breken of versplinteren.

Hoe onstaan botbreuken?

Een botbreuk (fractuur), scheur of versplinteren van botten kan komen door direct geweld, indirect geweld, overbelasting of ziekte/ouderdom.

Twijfel over botbreuk

Botbreuk net boven de elleboog

Botbreuken zijn niet altijd aan de buitenkant van het lichaam te zien. Als je het vermoeden hebt dat een bot gebroken is dan kan een röntgenfoto duidelijkheid geven. Daarom moet een slachtoffer naar een dokter die dan weer mag verwijzen naar het ziekenhuis. Bij een breuk in de arm of schouder kan dit vaak door eigen vervoer (natuurlijk niet zelf rijden) en bij een been, heup of rug/nek wervel moet vaak een ambulance gebeld worden.

Doen botbreuken pijn?

Breken van botten doet pijn. Deze pijn komt door het kapot gaan van botvlies wat om de botten zit. Hierin zitten veel zenuwen en bloedvaatjes. Beweging doet pijn en kan ook voor meer schade zorgen. Daarom moet een breuk onbeweeglijk gehouden worden. Vaak doet een slachtoffer dit al. Als eerstehulpverlener (EHBO'er) probeer je steun te geven aan het gebroken ledemaat door:

Botbreuken waarbij het bot door de huid heeft geprikt noemen we open botbreuken. Deze moet je naast steun geven ook afdekken.