Eerste hulp en reanimatie
Pagina herzien: zaterdag 17 maart 2018

Eerste hulp bijtwonden

Wat moet je doen

  1. Trek voor de veiligheid handschoenen aan
  2. Spoel de bijtwond uit met water
  3. Droog de bijtwond en de omgeving
  4. Dek de bijtwond af met een verbandmiddel
  5. Verwijs naar de huisarts

1. Trek handschoenen aan

Trek handschoenen aan om het risico op overdraagbare ziektes te vermijden. Het is handig om voor het aantrekken van handschoenen stukjes kleefpleister te knippen. Dit is met handschoenen erg onhandig.

2. Spoel de bijtwond met water

Door de wond goed uit te spoelen worden een hoop bacterieën uit de wond gespoeld wat de kans op infectie kleiner maakt. In tegenstelling tot andere grote wonden spoelen we deze wonden dus wel uit.

3. Droog de wond en de omgeving

Droog de wond en de omgeving met een droge schone doek. Met het droog maken worden ook een hoop bacterieën verwijderd.

4. Dek de bijtwond af met een verbandmiddel

Een bijtwond kun je hetzelfde afdekken als iedere andere wond. Denk aan een simpele pleister. Maar ook een gaas, watten en hydrofiele zwachtel. Een snelverband en bij een actieve bloedende wond een wonddrukverband. Daarna kun je voor rust en steun aan een arm een driekante doek als een mitella of brede das aanleggen.

5. Verwijs naar de huisarts

Bij wonden waarbij veel bloedverlies is druk je de wond dicht en raadpleeg je een huisarts of huisartsenpost. Bij bijtwonden bestaat ook een risico op tetanus. Vraag een slachtoffer daarom naar zijn laatste inenting. Bij twijfel of langer dan 10 jaar geleden is opnieuw vaccineren noodzakelijk.