Show/Hide Left Push Menu
Nieuwsbrief Downloads Cursuszoeker
Pagina herzien: zaterdag 02 april 2016

Gazen/kompressen

Steriel gaas

Steriele gaaskompressen kun je voor verschillende dingen gebruiken. Het belangrijkste doel is het afdekken van een allerlei soorten wonden. Daarnaast kun je steriel gaas gebruiken voor schoonmaken. Steriele gazen zijn hydrofiel (vochtopnemend).


De gazen moeten altijd goed verpakt zitten en donker en droog bewaard worden. Op de verpakking van steriele gazen staat een houdbaarheidsdatum.
Veel gebruikte maten zijn: 5x5 cm, 5x 8,5 cm en 10 x 10 cm.


Zalfgaas

Een zalfkompres is een grof gaas met een ontsmettende zalf. Dit zalfgaas houdt de wond vochtig en daardoor soepel. De wond droogt dus niet uit. Het is niet hydrofiel (neemt geen vocht op) dus op het zalfgaas moet wel een kompres of snelverband gelegd worden. Het zalfgaas plakt niet aan de wond. Vervang het zalfgaas dagelijks.


Metaline

Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond. Metaline-gaas zit steriel verpakt en heeft een houdbaarheidsdatum. Het is verkrijgbaar in pleister, snelverband en (oog)kompres.
Kompressen zijn er in de maten 8 x 10 cm tot 80 x 120 cm.

Verbanddoos

Hou je verbanddoos in orde en controleer de datums. Navulling kan je kopen via een webshop, drogist, apotheek en zelfs de supermarkt heeft verbandmateriaal.
Externe links
Uw link hier?

Links
Volg ons op

Back to Top